Secure Sockets Layer (SSL) är ett säkerhetsprotokoll som utvecklades av Netscape och som användes för att kryptera kommunikationen mellan två enheter. Numera har SSL ersatts av Transport Layer Security (TLS) för att åtgärda de säkerhetsbrister som finns i SSL. Så ofta används SSL som synonym för TLS. Ofta är ena sidan en webbserver (ex. onlinebutik) och den andra är en webbläsare (ex. Edge, Chrome eller Firefox). Tanken med att kryptera data som sänds till och från dessa två enheter är att ingen annan på nätverket (oftast internet) ska kunna avlyssna eller manipulera informationen.[1] Handlar man på internet så faller det sig naturligt att man använder SSL för att kryptera ex. kreditkortsinformation. Även mindre ”kritiska” data, ex. lösenord, bör krypteras men det är inte lika vanligt, då det belastar webbservern mer än om kryptering inte används. Högre belastning innebär större fördröjning och högre driftkostnader för webbservern och de kostnaderna har kanske högre prioritet än användarnas säkerhet.

SSL kan med fördel användas för ökat integritetsskydd på Internet och därmed för att omöjliggöra, eller i vart fall kraftigt försvåra, att avlyssna trafiken.

Oderland stödjer Let’s Encrypt på samtliga webbhotellkonton. Detta innebär att du på ett enkelt, snabbt och smidigt sätt kan göra din hemsida eller app säkrare genom att installera ett SSL-certifikat för att kryptera trafiken (SSL/TLS).

Let’s Encrypt är en tjänst som automatiskt och gratis genererar giltiga SSL-certifikat. Oderland stödjer Let’s Encrypt direkt i cPanel vilket innebär att du som användare varken behöver någon extra mjukvara eller tänka på installation eller förnyelse av certifikat. Allt detta görs automatiskt med några enkla knapptryck inne i cPanel.

Om du är osäker på vad SSL faktiskt innebär se då artikeln Vad är SSL/TLS? som förklarar detta lite närmre.

För att komma igång med Let’s Encrypt logga då först in på cPanel. Väl inloggad går du till sektionen Säkerhet och välj sedan Lets Encrypt SSL. Du kommer då mötas av följande skärm som visar dina domäner och dina aktiva certifikat.